Kemtvätt

Vi kan kemtvätt!

Vi erbjuder kemtvätt av högsta kvalité och med ett rent resultat!

OBS:  Kemtvätt körs till tvätt på tisdagar, lämna därför in din kemtvätt innan kl. 17.00 på MÅNDAGAR.

Måndag 17 juni är sista möjlighet att lämna in kemtvätt innan vi stänger för semester .

 

Fakta om kemtvätt

Kemtvättkemisk tvätt, är en rengöring av textilier i annat lösningsmedel än vatten. Istället används organiskt lösningsmedel.

I kemtvätterier används ofta perkloretylen men en miljövänlig tvättmetod som kommer starkt är ”Wet-Clean”, en vattenbaserad tvätt som används på plagg som tidigare bara gått att kemtvätta.

Kemtvätt på engelska heter Dry Cleaning och är ett sätt att rengöra kläder och textilier utan att använda vatten. Det är dock inte “torrt” som i engelskan “dry” utan tvättas i vätska och måste sedan torka.

Kläder kemtvättas för att de inte tål vattentvätt. Om du tvättar ett klädesplagg eller textil som enligt tvättrådet skall kemtvättas är det stor risk att du förstör det.

Kläder som lämnas in för kemtvätt hos oss tvättas i enligt det miljövänliga alternativet ”wet-clean”. Har ditt plagg något av dessa symboler ska det kemtvättas:

Kemtvätt alla vätskor Kemtvätt, inga vätskor starkare än perkloretylen Kemtvätt, inget starkare medel än tvättnafta eller flourväte Kemtvätt med begränsningar

Så fungerar kemtvätt

Kemtvättar över hela världen fungerar i stort sett likadant. Det sker oftast i följande 3 steg:

1: Kläderna förbehandlas

Processen börjar med att kläderna förbehandlas i de fall det finns extra svåra fläckar.

2: Kläderna tvättas och torkas

De förbehandlade kläderna läggs i en enorm tvättmaskin där de både tvättas och torkas. Istället för vatten så används olika organiska lösningsmedel. Medlen är återvinningsbara och filtreras oftast inne på tvätten så de kan återanvändas. Det är alltså inte vatten som används för att kemtvätta kläder, men blöta blir de.

3: Kläderna pressas/stryks

När kläderna tvättats och torkats så pressas de i olika maskiner som är specialiserade på de olika plaggen. Det krävs inte mer än en enkel manöver för att få en skrynklig skjorta att bli perfekt struken.

Prisexempel

Kostym 2-delad 470,-

Kavaj 295:-

Kappa/Rock fr. 450,-

Byxa 270:-

Jacka fr. 300:-

Skjorta 1-4 st 120:-

Skjorta 5-10 st 85,-